Hartige plaattaart van loof

Ja, daar sta je dan. Je hebt net de bietjes klaargemaakt. Heerlijk gekookt met een uitje. Wat rest, is een berg loof. “Loof kun je ook eten,” hoor je Jolke in gedachten roepen. Na al het gezwoeg op het droge land wil je dit eigenlijk niet weggooien. Toch? Hier een recept voor een lekkere lunch. Daarnaast laat dit zich goed invriezen, voor wie op een later moment nog wil smikkelen van deze kruising tussen quiche en pizza.

Ingrediënten:

  1. Loof van uien
  2. Loof van bieten
  3. 1 teen knoflook
  4. 1 ei
  5. 1 ui
  6. Een theelepel tijm
  7. 10 eetlepels yoghurt
  8. 2-3 tomaten
  9. 6 plakjes hartige taartdeeg (ontdooid)
  10. Olie om schaal in te vetten en te bakken
  11. Peper en zout, naar smaak

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Was het bieten- en uienloof grondig, verwijder de bruine stukken van het uienloof, en hak daarna alles in grove stukken.
  3. Pel een ui en een teen knoflook en snipper fijn.
  4. Verhit olie in een pan. Doe de ui en knoflook erbij en laat dit glazig worden.
  5. Voeg daarna het loof toe. Smoor dit kort. Totdat het bietenblad gaar is.
  6. Kluts het ei, met de yoghurt, tijm, peper en zout, los.
  7. Vet een quichevorm in.
  8. Bekleed de vorm met hartige taartdeeg.
  9. Verdeel het gesmoorde loof over de vorm.
  10. Verwijder het kroontje van de tomaten, snij in dunne plakken en verdeel over de taart.
  11. Giet het eimengsel over de taart.
  12. Zet de quichevorm in de oven, en bak in 30-45 minuten gaar.