Gemberspruitjes

Gesauteerde – gesmoorde spruitjes (of kool of slabonen)

4-6 personen

Wat heb je nodig?

    • 500 gram spruitjes (1 middelgrote kool of 350 g slabonen)
    • 3 eetlepels plantaardige olie (1/2 theelepel zout)
    • 2 plakjes gemberwortel – 1 teentje knoflook
    • 4 eetlepels groentebouillon – 2 eetlepels boter
    • 1 ½ eetlepel soja saus – ½ eetlepel Hoisinsaus
    • ½ theelepel ve-tsin – 2 eetlepels sherry
    • 3 theelepels suiker – zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

Olie in de pan verwarmen, zout, gember en knoflook erdoor roeren. Spruitjes toevoegen en op een middelmatige vlam gedurende 2 minuten sauteren. Bouillon erbij voegen en nog 2 minuten zachtjes roeren. Sojasaus, Hoisin saus, sherry, boter, suiker en ve-tsin toevoegen. Goed doorroeren, deksel op de pan doen en alles op een kleine vlam 4-5 minuten zachtjes laten smoren. Deksel eraf halen, eventueel op smaak brengen en goed doorroeren en serveren. Serveren met rijst, evt. noten of paddestoelen toevoegen voor een gebalanceerde maaltijd (of een ei mee laten koken, op zijn Chinees).

Elk spruitje in 2 of 4 stukje snijden (bonen afhalen en in stukjes van hoogstens 5 cm snijden, harde steel en nerven van de kool verwijderen en de rest in reepjes van 2 cm snijden), gember hakken en knoflook persen.

Tip

Eén of twee eetlepels Ratatouille Chinoise of pikante pindasaus geven een bijzondere smaak aan het gerecht.

Eet smakelijk!

Gember spruitjes