Op deze pagina verzamelen wij veelgestelde vragen en antwoorden over onze boerderij, producten en oogstaandelen.
Wat zit er in een aandeel?
Een aandeel is voldoende voor 1-2 personen. Gemiddeld zitten in een aandeel 5-8 soorten groenten en kruiden voor 3 tot 4 maaltijden.
Kun je een voorbeeld geven van een aandeel?
Het aandeel verandert mee met de oogst in het seizoen. Hieronder geven we daarom 3 momentopnamen uit het oogstaandeel voor 1-2 personen in 2022 als voorbeeld.
- Begin mei
- Raapstelen
- Veldsla
- Radijs
- Rucola melange
- Bos verse kruiden
- Begin juli
- Aardbeien/andijvie
- Kapucijners/doperwten/tuinbonen
- Bieten
- Courgette/augurk
- Bos verse kruiden
- Rode Russische bladkool
- Tomaten
- Begin september
- Verse kruiden
- Snijbiet
- Bosui
- IJkenbladsla/tatsoi
- Wortel
- Spitskool of bloemkool of palmkool
- Aubergine
- Rammenas
- Boontjes
Wat kost een aandeel?
Tarieven van de aandelen vind je hier.
Is het duur?
De prijzen van groenten wisselen per seizoen, net zoals de prijzen in de supermarkten en natuurwinkels. Voor een eerlijke vergelijking kunnen de prijzen voor eenzelfde gewas, in dezelfde week, vergeleken worden met die uit een lokale biologische winkel. Je zult zien dat je bij ons waar krijgt voor je geld. Dit realiseren we dankzij de directe afzet met voorfinanciering: je betaalt immers vooruit voor het hele seizoen. Daarnaast krijgen we hulp van deelnemers en vrijwilligers, bijvoorbeeld met het oogsten.
Is het biologisch?
Ja én nee. Wij werken volledig biologisch. We maken geen gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Om de producten biologisch te mogen noemen is een SKAL-keurmerk nodig. Daar voldoen wij op dit moment niet aan. Het SKAL-keurmerk gaat namelijk ook over de grond. Omdat de huidige locatie tijdelijk is, hebben we nu nog niet geïnvesteerd in dit keurmerk.
Wat is een CSA?
Eemstadboerderij is een CSA. CSA staat voor Community Supported Agriculture. Landbouw gesteund door de gemeenschap. Doel is om op kleine en lokale schaal, de consument en de boer weer samen te brengen. Waardoor er minder milieubelastende gevolgen zijn dan in de intensieve landbouw. Er wordt geen gebruik gemaakt van gif en kunstmest. Door het rechtstreeks af te halen bij de lokale boer wordt de CO2-uitstoot beperkt. Eemstadboerderij verschaft werk voor liefhebbers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Overvloed gaat naar de aandeelhouders en er wordt niets verspild. Doel van een CSA is bij te dragen aan een duurzame en sociale wereld voor iedereen.
Kan ik ook producten kopen zonder aandeelhouder te zijn?
Ja, dat kan. Neem een kijkje in onze webwinkel. Tijdens het oogstseizoen kun je tijdens openingstijden op vrijdag en zaterdag bij ons langskomen voor de actuele oogst, mits voorradig. De aanbiedingen staan op het krijtbord bij de ingang. Daarnaast kun je producten van de Eemstadboerderij kopen bij het Voedselkollektief.
Kan ik ook andere producten kopen dan groenten?
Wat als er teveel wordt geproduceerd?
Omdat we werken met een systeem van aandeelhouders, delen de aandeelhouders mee in de verliezen en in de successen.
Wat als ik een bepaalde groente niet lust?
We proberen wekelijks een aantal keuzemogelijkheden aan te bieden.
Mijn vraag staat er niet bij!
We geven je graag een persoonlijk antwoord. Stel je vraag via het contactformulier.