De boeren

Wytze
Al 18 jaar woon ik in Amersfoort. Ik wil graag de stad helpen een groene stad te zijn. Daarom ben ik stadsboer en oprichter van Eemstadboerderij. Vanuit mijn achtergrond als boer en wetenschapper in de biologische landbouw heb ik daar allerlei ideeën voor. Duurzame en diervriendelijke productie van voedsel  wil ik bewerkstelligen. Vanuit mijn studie in Wageningen en 15 jaar werk vanuit het Louis Bolk Instituut heb ik daar kennis voor opgebouwd met daarnaast een groot netwerk onder boeren, burgers en kennisinstellingen die mij kunnen helpen.  In en om de groene stad Amersfoort zijn daar volop mogelijkheden voor. Grasvelden kunnen worden gemaaid voor hooi, braakliggende grond kan worden geploegd en gebruikt voor voedselproductie of voer voor dieren. Tevens kan zorg een plek krijgen in een stadsboerderij. Zo ontstaat er een multifunctionele boerderij verweven met de stad.

Jolke
Ik volgde een Bsc opleiding aan de Wageningen Universiteit. Daarna heb ik verschillend werk gedaan, o.a. met NME projectonderwijs op basisscholen. De wens om een echt vak te leren bleef kriebelen en zo ben ik uiteindelijk op een groot gemengd bedrijf in Engeland beland en heb ik daar de praktijkopleiding tot biologisch tuinder van de Soil Association gevolgd. In 2016 kwam ik Wytze tegen op een conferentie. Hij zocht een tuinder voor het verbouwen van allerlei soorten groente. Als tuinder zocht ik een tuin. De stap was snel gemaakt. Sinds 2016 verbouw ik allerlei soorten groenten aan de Koninsbergenweg in Vathorst.

Arnoud
Ik ben Arnoud Boerma. Ik ga mij toeleggen op het telen van verse groenten voor de mensen in Amersfoort.  De groenten bestaan uit meerjarige gewassen zoals rabarber en eenjarige groenten zoals venkel en raapstelen. Heerlijk vers geoogst van het land. Op deze manier hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan Eemstadboerderij en de voedselvoorziening van Amersfoort. In het dagelijks leven ben ik docent in het voortgezet onderwijs. In het verleden heb ik akkerbouw en bosbouw gestudeerd. Als stadsboer en imker hoop ik weer meer in de buitenlucht te zijn.

Samenwerking

Wij als team werken waar mogelijk samen met andere boeren, ondernemers en instanties. Zoals Familie Kok van Heerlijkheid Groot Weede in Hoogland, Natuurboerderij De Brinkhorst en Daphne in de Kas in Vathorst, Het Derde Erf in Soest, De Riet in Achterveld, Eemlandhoeve in Bunschoten, Kastanjeboom in Bunschoten, het CNME in park Schorhorst en Coöperatie 033-Groen.

Land in Zicht

Eemstadboerderij werkt samen met mensen en medewerkers van Land in Zicht om mensen een zinvolle en leuke werkplek te bieden. En wie weet kom je Land in Zicht straks ook in de buurt tegen met een bakfiets vol heerlijke producten!

Op dit moment zijn er in ieder geval 2 dagdelen per week mensen van Land in Zicht op de Eemstadboerderij aan het werk, een gezellige en zinvolle bijdrage waar we erg blij mee zijn.