Stichting Eemstadboerderij

Eten uit je eigen stad
 

Wie zijn wij?

EEMSTADboerderij is opgezet door Wytze Nauta. Ik woon al 18 jaar in Amersfoort en wil graag de stad verder helpen een groene stad te zijn en te blijven. Vanuit mijn achtergrond als boer en wetenschapper in de biologische landbouw heb ik daar allerlei ideeën voor. Duurzame en diervriendelijke productie van voedsel  wil ik bewerkstelligen.

In en om de groene stad Amersfoort zijn daar volop mogelijkheden voor. Grasvelden kunnen worden gemaaid voor hooi i.p.v. groenafval, braakliggende grond kan worden geploegd en gebruikt voor voedselproductie of voer voor dieren en groenbeheer. Tevens kan zorg een plek krijgen in een stadsboerderij. Zo ontstaat er een multifunctionele boerderij verweven met de stad.

Vanuit mijn studie in Wageningen en 15 jaar werk vanuit het Louis Bolk Instituut heb ik daar kennis voor opgebouwd met daarnaast een groot netwerk onder boeren, burgers en kennisinstellingen die mij kunnen helpen. Nu al werken er verschillende jongeren en vrijwilligers met mij mee aan dit project. Allemaal op basis van opbrengsten uit de primaire producten die we verkopen.

Sinds maart 2016 hebben wij een nieuw stuk grond van 2,2 ha in beheer gekregen van de gemeente Amersfoort op bedrijventerrein Vathorst. Daar gaan we van start met een groter team van professionals en het plan is een heuse CSA op te bouwen, wel allemaal op tijdelijke basis, en dus zoveel mogelijk mobiel omdat het land per jaar wordt gehuurd.

De nieuwe teamleden zijn Jolke, Cees en Arnaud.

JOLKE

Jolke de Moel: Ik volgde een Bsc opleiding aan de Wageningen Universiteit. Daarna heb ik verschillend werk gedaan, o.a. met NME projectonderwijs op basisscholen. De wens om een echt vak te leren bleef kriebelen en zo ben ik uiteindelijk op een groot gemengd bedrijf in Engeland beland en heb ik daar de praktijkopleiding tot biologisch tuinder van de Soil Association gevolgd. Nu weer terug in Nederland kijk ik ernaar uit om ook hier het plezier van het groentetelen met mensen te delen en samen een mooie plek en heerlijk eten te maken. Doe je mee?
CEES

Ik ben Cees en groeide op op een melkveebedrijf. Maar mijn broer werd boer en ik koos voor een filmopleiding. Hiermee starte ik een filmbedrijf in Haarlem en maakte vele promotiefilms voor bedrijven en instanties etc. Maar na zoveel jaren trok het buitenleven steeds meer en wil ik naast het filmen weer bezig met groen. Ik richt mij op o.a. de knoflookteelt en daarnaast wil ik de Eemstadboerderij van de grond helpen tillen.
ARNOUD

En ik ben Arnoud Boerma, een van de nieuwe stadsboeren van Amersfoort, die het team van Eemstadboerderij gaat versterken. 

Ik ga mij toeleggen op het telen van verse biologische groenten voor de mensen in Amersfoort.  De groenten bestaan uit meerjarige gewassen zoals rabarber en eenjarige groenten zoals venkel en raapstelen. Heerlijk vers geoogst van het land. Op deze manier hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan Eemstadboerderij en de voedselvoorziening van Amersfoort.

In het dagelijks leven ben ik docent in het voortgezet onderwijs. In het verleden heb ik akkerbouw en bosbouw gestudeerd. Als stadsboer en imker hoop ik weer meer in de buitenlucht te zijn.

Wij als team werken waar mogelijk samen met andere boeren in en om de stad, zoals Familie Kok van Heerlijkheid Groot Weede in Hoogland, Land in Zicht,, Natuurboerderij De Brinkhorst en Daphne in de Kas in Vathorst, Het Derde Erf in Soest, De Riet in Achterveld, Eemlandhoeve in Bunschoten, Kastanjeboom in Bunschoten, het CNME in park Schorhorst, Coöperatie 033-Groen, etc. etc.